Island

U subotu kasno uvečer, u stvari je već bila nedjelja jer smo se vratili iza ponoći, sletjeli smo na Milanski aerodrom Malpensa. Vratili smo se s putovanja na Island. Let je trajao oko 4 sata. Vremenska razlika u ljetnom periodu je samo 2 sata, ali sam u nedjelju stalno osjećao lagani umor i pospanost. Jutros, ponedjeljak, su me u uredu kolege pitali kako je proteklo putovanje i kako sam doživio ovu najsjeverniju europsku zemlju. Odgovorio sam s tri pridjeva s kojima bih opisao putovanje: lijepo, hladno i skupo. Krenimo od ovog zadnjeg. U proteklom desetljeću sam se prilično naputovao. Kako živim u Milanu, dosta skupom gradu, uvijek su mi i skupi gradovi i zemlje bili prilično prihvatljivi s ekonomsku točke. 20, 30 posto skuplje, ali je podnošljivo. Island je otprilike 100% skuplji! Možda mi nećete vjerovati, ali je upravo tako. Mala standardna piva 10 eura. Pive proizvedene u lokalnim pivovarama su oko 13 eura. Kutija cigareta 11 eura.

Nakon što ste sjeli da nešto popijete ili pojedete vaša težina je ostala neprimijenjena: u stomaku imate veću težinu onoga što ste konzumirali, ali je novčanik za isto to lakši. Malo sam pretjerao o ovoj temi, ali mi je skupoća ostavila dojam. U jednom planinskom skloništu smo pojeli dva tosta i popili dvije male pive. Račun je bio 52 eura. Još jedna zanimljivost u vezi s novcem: nisam promijenio niti jedan euro. Svagdje se plaća s kreditnom karticom ili bankomatom. Samo sam dva puta vidio da netko plaća s gotovinom. Hoteli, restorani, barovi, pa i najmanji kiosci gdje se prodaje ulična hrana primaju bezgotovinsko plaćanje. Mnogi drže da će Island biti prva zemlja u kojoj će fizički novac nestati iz opticaja.

Druga karakteristika je klima i vrijeme. Početak je ljeta, ali najviša temperatura koju smo vidjeli je bila 12 stupnjeva.  U planinama je bila sigurno blizu nule. Sva sreća da sam pažljivo čitao savjete prije putovanja i da sam ponio odgovarajuću odjeću. Po smještajima je uvijek bilo pretoplo u odnosu na vanjsku temperaturu pa sam prvih noći imao problem sa spavanjem jer je bilo prevruće. Poslije sam se prilagodio i zatvarao radijatore. Posebna stvar jeste da u ovom periodu praktično ne postoji noć. Nikada se ne smrkava. Prvo večer nakon dolaska provjerio sam podatke o zalasku i izlasku sunca. Zalazak u 0:10, svitanje u 2:55, ali je i u tom periodu prisutno dnevno svjetlo jer se sunce nalazi samo malo ispod obzorja.

Treća stvar je da je Island lijep, pun prirodnih ljepota i da ga stvarno vrijedi posjetiti, ako se ima novaca. Zadržali smo se tamo tjedan dana. Iznajmili smo auto i s njim smo posjećivali znamenitosti ovo hladne zemlje. Prvu i zadnju večer smo prespavali u Reykjavik-u. Lijepi gradić od oko 120 tisuća stanovnika, preko trećina ukupnog stanovništva ove države. Centar grada je starinski s lijepim i uređenim, manje ili više tradicionalnim građevinama. Dominira luteranska katedrala novog dizajna, podignuta na brežuljku, sva u armiranom betonu i Harfa, ostakljena zgrada u samoj luci. Centar je prepun lokala u kojima se dobro jede i obilno pije, pogotovo u vrijeme vikenda. Za ljubitelje kupovine na raspolaganju su mnogobrojni dućani. Dominiraju oni s islandskim odjevnim predmetima, na dobrom glasu u cijelom svijetu. Van centra grada dominiraju moderne građevine i široke ulice.

Otok je prilično velik, pa smo se odlučili da istražimo samo njegov južni dio, gdje se nalaze gotovo sve najvažnije turističke točke. Vidjeli smo mnogobrojne slapove i vodene tokove. Island je zemlja izuzetno bogata s vodom. Uz vodu su vezani i geotermalni izvori i gejziri. Posjetili smo najpoznatiji prirodni vodoskok Geysir. Izbacuje vruću vodu i preko 80 metara u visinu, kada je od volje. Zadnjih desetak godina spava. Na sreću, odmah pokraj njega se nalazi jedan drugi na kojeg se može uvijek računati i koji eruptira svakih 10 minuta. Na tri mjesta smo se okupali u termalnoj vodi. Dva mjesta neorganizirana, u prirodi, i jedno uređeno za turiste gdje se plaća i ne baš jeftina ulaznica. Najpoznatije toplice, Blue Lagoon, smo vidjeli samo iz vana. Ulaznica je preko 80 euro. Tom prilikom smo se odlučili za štednju.

Najviše su nam se dopali ledenjaci. U podnožju dva ledenjak su prisutne lagune slatke vode po kojima plove sante leda. Spektakularno! Imali smo i sreće s vremenom pa smo uživali u azurnoj boji s kojima se odlikuju i koja dolazi do većeg izražaja uz zrake sunca. Napravili smo i izlet s brodićem (sat vremena, 50 eura po osobi) tako da smo im se i približili na dohvat ruke. Mnogobrojni su i vulkani a njihov okoliš je pustinjski s debelim naslagama lave koja je izbačena u toku mnogobrojnih erupcija. Island je raj za planinare, ali i za one koje vole trekking. Propješačili smo desetak kilometara po raznim stazama i uživali u krajolicima koji su nas okruživali: mali svijet oko nas. O ljepotama će bolje govoriti priložene fotografije.

1 Comment

  1. Posto zivis u Milanu … ja cu uskoro biti u Bergamu i Milanu … imas li nekih prijedloga kuda da idem i sta da obidem ?

Leave a Reply