Otok Mafia

Kada sam poznanicima i kolegama u uredu rekao da idem na otok Mafia, dobar dio njih me je pitao: ides na Siciliju? Ha, ha, italijani se odmah prepoznaju i asociraju. Ali ovaj puta su pogrijesili; radi se o malom otoku, otprilike 60 puta 30 kilometara, u Indijskom oceanu koji pripada Tanzaniji. Jos uvijek turisticki malo poznat i posjecen. Vecina turista odabire ovo odrediste zbog diving-a, odnosno dubinskog ronjenja, jer je dno vrlo bogato koraljima i ribom. Ja ne spadam u ovu grupu, pa je razlog kako sam zavrsio ovdje malo opsirniji. Jedan prijatelj iz Zenice mi je pocetkom januara, odmah iza Nove godine, poslao jedan PPS koji opisuje ljepote Sokotre, otoka koji pripada Jemenu i ima vrlo bogatu i posebnu vegetaciju. Kako je ovaj period, kraj zime, moj omiljeni za putovanja, odmah sam usvojio ovo mjesto kao buducu destinaciju. Ali su se stvari zakomplicirale jer Jemen nije bas potpuno sigurno mjesto i avionske veze su izuzetno rijetke, a Italija je medju zemljama koje su ih obustavli. Kako sam s mislima vec bio u zoni, slijedece moguce mjesto je bio Oman, malo sjevernije od Jemena. Tamo postoje dvije glavne destinacije na moru, ali ni jedna me nije previse inspirirala.

Na kraju sam otkrio Mafiu, mjesto za koje prije nisam bio niti cuo. Jedan tip, kojeg u kontaktima na Facebook-u ima jedan moj prijatelj, je stavio slike sa ovog otoka i odusevljeno opisao svoj boravak. Uspio sam se uvaliti medju njegove kontakte i nakon sto smo se culi preko telefona, odluka je pala. Odrediste je otok Mafia, resort Butiama Beach. Samo 7 bungalowa, utonuo u palme, sa lijepom pjescanom plazom. Odmah se ispostavilo da ce put biti dug i naporan, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o sedmodnevnom odmoru. Iz Italije nema direktnog leta za Dar Es Salam, glavni grad Tanzanije, pa sam odabrao let sa Egypt Air, s presjedanjem u Kairu. Nakon dolaska u tanzanijsku prijestolnicu, cekao sam vise od 3 sata da bih se prebacio na otok sa malim, elisnim jednomotorcem koji prevozi samo 12 putnika. I tako sam se nakon malo manje od 24 sata puta obreo na Mafii.

Puno njih na mom mjestu bi upotrijebilo izraz Raj zemaljski. Ja jednostavno nemam obicaj koristiti tako jake pridjeve, ali nismo daleko od pojma. Mala kucica u tradicijonalnom stilu, sa nadkrovom pokrivenim palminim liscem, sa verandom na kojoj se izmedju ostaloga nalazi i mreza za spavanje. Pogled direktno na more, oprostite ocean, koji je na udaljenosti manjoj od pedeset metara. Dokle seze pogled palme i egzoticne biljke koje ispunjavaju zrak i nozdrve jakim i ugodnim tropskim mirisom. Provesti ovdje sedmicu dana znaci dobro se odmoriti i napuniti akumulatore do vrha. Glava je prazna, bez misli, gotovo stanje nirvane sto ubrzani ritam zivota vise ne dozvoljava.

Na zalost, jedna stvar nije isla kako je planirano. Na sajtu Butiama Beach govore o morskom psu kitu, na engleski whale shark, koji se moze ne samo vidjete, nego se s njim moze i plivati i igrati u neposrednoj blizini resorta. Radi se o morskom bicu koje je dugacko preko 10 metara, pa mozete zamisliti koji je to dozivljaj biti u njegovoj neposrednoj blizini i dotaknuti ga. Normalno se nalazi u toj zoni od 11. do kraja 3. mjeseca. Na zalost, ove godine je zadnji puta bio vidjen na samom pocetku veljace i tu sam ostao kratkih rukava, ali mi je ostao dobar razlog da se jednog dana vratim na isto mjesto.

Leave a Reply